logosrbdeachrvdeacbosact

Konkretna saradnja s MMF-om nemoguća bez nove vlasti i usvajanja budžeta

Saopćenje, 8. 11. 2019.

bevanda - petri 0811mZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda primio je danas šefa Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za BiH Martina Petrija s kojim je razgovarao o aktivnostima u vezi s usvajanjem budžeta za ovu i iduću godinu.

Ministar Bevanda naglasio je da aktuelna politička situacija u BiH potvrđuje da budžet nije u fokusu interesovanja jer taj iznimno bitan dokument nije usvojen ni za ovu godinu iako je do sada trebao biti završen i nacrt budžeta za iduću godinu.

„U svakoj državi budžet je osnovni finansijski dokument i njegovo usvajanje je ozbiljan proces. Ovdje imamo situaciju da nije zasjedalo Fiskalno vijeće BiH, koje mora usvojiti Globalni fiskalni okvir, a ni iz Predsjedništva BiH još nam nije dostavljen budžetski zahtjev za 2020. godinu. Očito se budžetom bavi samo Ministarstvo finansija i trezora BiH zbog čega smo i urgirali da se sastane Fiskalno vijeće BiH“, naglasio je ministar Bevanda.

Na sastanku je konstatovano da je na snazi privremeno finansiranje i da to ne može biti korak ka novom aranžmanu s MMF-om niti nastavku postojećeg jer se očekuje usvajanje budžeta i provođenje reformi preuzetih temeljem Pisma namjere koje su predstavnici vlasti u BiH potpisali.

Naglašeno je da je formiranje i funkcionisanje vlasti i dalje prioritetna tema u BiH, ali i preduslov da se nastavi provođenje reformi planiranih kroz aranžman s MMF-om i drugim finansijskim institucijama s kojima BiH ima kreditne ugovore za koje nije okončana procedura ratifikacije u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Sagovornici su se složili da će razgovori o budućoj saradnji biti mnogo konkretniji nakon što se okonča proces formiranja vlasti u BiH kako bi se o novim programima odlučivalo u punom kapacitetu.

Do sada su u okviru proširenog aranžmana između BiH i MMF-a na račune entiteta uplaćene dvije tranše od oko 150 miliona KM po tranši, a ukupna vrijednost kreditnog programa, koji je stopiran u junu 2018. godine, iznosi oko 1,1 milijardu KM.

Sastanku je, osim saradnika ministra Bevande, prisustvovao i rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Andrew Jewel.