logosrbdeachrvdeacbosact

Nastaviti reforme i saradnju s MMF-om nakon formiranja vlasti

Saopćenje, 12.11.2018.

bevanda - mmf 121118 MZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda ocijenio je na današnjem sastanku sa šefom Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za BiH Martinom Petrijem da je neophodno nastaviti započete ekonomske reforme nakon formiranja vlasti.

Ministar Bevanda naglasio je da je u Ministarstvu finansija i trezora BiH završen posao na izradi Nacrta budžeta institucija BiH uprkos izbornoj godini te će biti upućen u proceduru Vijeću ministara BiH

„Prva godina nakon izbora je prilika za razvoj BiH, a to se odnosi i na saradnju s MMF-om. To je najpovoljniji period za donošenje kvalitetnih i reformskih odluka“, naglasio je ministar Bevanda;

Tokom razgovora naglašeno je da je Fiskalno vijeće usvojilo Globalni fiskalni okvir kojim se za 16 miliona KM povećava budžet institucija BiH u idućoj godini, ali da su zahvatanja od indirektnih poreza ostala  ista, odnosno 750 miliona KM.

Sagovornici su se složili da razgovore o budućoj saradnji između institucija BiH i MMF-a treba nastaviti nakon formiranja vlasti.

Do sada su u okviru proširenog aranžmana između BiH i MMF-a na račune entiteta uplaćene dvije tranše od oko 150 miliona KM po tranši, a vrijednost kreditnog programa  je oko 1,1 milijardu KM. 

Sastanku je prisustvovao i rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Francisco Parodi. (kraj)