logosrbdeachrvdeacbosact

Ministar Bevanda na godišnjem sastanku Konstituence SB i MMF-a u Splitu

Saopćenje, 9. 6. 2018.godine

Bevanda - de lano MjZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda učestvovao je na godišnjem sastanku Konstituence Svjetske banke (SB) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koji je 9. 6. 2018. godine održan u Splitu u prisustvu  ministara finansija i guvernera banaka 15 zemalja, te rukovodstva ovih finansijskih institucija.

Uvodne riječi o ekonomskim pitanjima i ciljevima za predstojeći period  dali su zamjenik predsjedavajućeg Grupacije Svjetske banke za Evropu i Centralnu Aziju Cyril Muller, te izvršni direktori MMF-a i SB-a Anthony de Lannoy  i Frank Heemskerk.

Sagovornici su se složili da reforme moraju biti nastavljene bez obzira na predstojeće izbore i opću političku situaciju u Bosni i Hercegovini.

U razgovoru s de Lannoyom ministar Bevanda naglasio je kako očekuje da će prvenstveno zbog interesa BiH biti usvojene izmjene i dopune Zakona o osiguranju depozita BiH, ali i zbog ispunjavanje preuzetih obaveza iz programa MMF-a.

Godišnji sastanak Konstituence SB i MMF-a prilika  je za bilateralne sastanke s ministrima finansija Hrvatske, Bugarske, Crne Gore, kao i zvaničnicima međunarodnih finansijskih institucija.

Ministri Bevanda i hrvatski ministar finansija Zdravko Marić na bilteralnom susretu ocijenili su da su tradicionalno dobri  odnosi u oblasti resora koje oni vode te da treba koristiti svaku priliku da se oni dodatno unaprijede, posebice u oblasti privrede. 

Uz čestitke ministru Mariću na dobro organiziranom sastanku Konstituence Svjetske banke i MMF-a, ministar Bevanda osvrnuo se i na aktuelne događaje koji se odnose na otvorena pitanja između dvije zemlje.

Ocijenjeno je da predizborno vrijeme može da otežava i bezazlena pitanja, ali je neophodno u svakom trenutku poštivati domaće i međunarodno zakonodavstvo koje je dodatna potpora prijateljskim odnosima dvije susjedne zemlje.

Na sastanku je istaknuto da regionalna saradnja može donijeti mnogo dobrobiti za BiH koja je zakoračila na evropski put gdje će joj Hrvatska, koja je članica Evropske unije, biti snažna podrška.
 
Sugovornici su se složili da treba nastaviti saradnju u resoru finansija jer je ona do sada bila uspješna, te da treba prihvatati i nove trendove o kojima se upravo govorilo na godišnjem sastanku Konstitutivne grupe SB i MMF-a u Splitu.

Sasatanku Konstituence prisustvovao je i guverener Centrane banke BiH Senad Softić.