logosrbdeachrvdeacbosact

Ambasador Wigemark uručio ministru Bevandi izvještaj EK o BiH

Saopćenje, 18.4.2018.

20180418 mŠef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark zvanično je danas uručio zamjeniku predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministru finansija i trezora Vjekoslavu Bevandi Izvještaj o BiH u okviru paketa proširenja Evropske komisije.

Ministar Bevanda naglasio je da ovaj izvještaj pokazuje kako su institucije Evropske unije uz BiH, ali da su ključne odluke ipak na domaćim vlastima.

"Za mene osobno, i politiku koju provodim, Evropska unija nema alternativu i naš put vodi samo u tom smjeru. Mi moramo ići putem koji vodi ka Briselu, a načelno su svi iskazali opredjeljenje za to", kazao je ministar Bevanda.

 

Rekao je da su primjedbe iz izvještaja poznate i bh. vlastima, ali da je dobro što ih je i EU detektovala kako bi se što bolje fokusirali na njihovo rješavanje.
Ministar Bevanda je kazao da, ipak, ne treba zanemariti pozitivne primjere u BiH poput usvajanja mehanizma koordinacije.
"Osnovne primjedbe odnose se na pitanja gdje nam je nedostajalo dijaloga i politčke odgovornosti da se stvari pomjere s mrtve tačke.  Takvo je pitanje izmjena Izbornog zakona BiH. Nadam se da ćemo u što skorijem vremenu otkloniti nedostatke koji su navedeni u privremenom izvještaju", kazao je Bevanda.
Ambasador Wigemark istakao je kako ovaj izvještaj obrađuje osnovne oblasti poput vladavine prava, javne uprave i ekonomskih reformi i razvoja, a naglašava se i važnost izmjena Izbornog zakona BiH.