logosrbdeachrvdeacbosact

Ne smiju biti ugroženi milionski projekti KfW-a

Saoopćenje, 7.3.2018.

kfw - mft - fotoMZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda organizovao je sastanak s direktorom njemačke Razvojne banke KfW u BiH Matthiasom Shmidt-Rosenom i suradnicima kako bi otklonili probleme i spriječili obustavu milionskih projekata u BiH koje finansira njemačka Vlada.
Ministar Bevanda naglasio je da je saradnja Ministarstva finansija i trezora BiH s KfW-om i njemačkom Vladom dugogodišnja, izuzetno značajna i uspješna jer se trenutno realizira osam projekata ukupne vrijednosti 336 miliona eura.

Imajući uvid u projekte koji se dogovaraju i nadziru putem Sektora za odnose s finansijskim institucijama Ministarstva finansija i trezora BiH i kontaktima s KfW-om uočen je problem otkazivanja milionskih projekata i gubitka odobrenih sredstava.
Ministar Bevanda i rukovodstvo KfW-a upoznati su da je JP „Elektroprivreda BiH“ odlučila da odustane od projekta izgradnje HE Salakovac koji je već dogovoren uz predviđena kreditna sredstva od 45 miliona eura i grantom od milion eura.
Na sastanku je istaknuto da je obnova HE Salakovac predviđena međudržavnim sporazumima zaključenim 2011. i 2012. godine za program „Razvoj hidroenergije“, a obaveze iz ovih sporazuma ističu krajem 2019. godine i ukoliko do tada ne bude potpisan sporazuma o zajmu, Bosna i Hercegovina će izgubiti milijunska sredstva.

Ministar Bevanda naglasio je da su ovo više nego jaki razlozi da se organizira sastanak s predstavnicima Vlade Federacije BiH,“Elektroprivrede BiH“ i KfW-a kako bi se pronašla rješenje kroz zamjenske  projekte ili nastavak postojećih.
Prema riječima ministra Bevande, Ministarstvo finansija i trezora BiH učinit će sve da ne dođe do gubitka sredstava, ugrožavanja strateških projekata, niti narušavanja dugogodišnje saradnje s njemačkom Vladom i KfW-om te očekuje isti pristup i od drugih institucija kojih se tiče ovaj projekt.
Na sastanku je zaključeno da će predstavnici Vlade Federacije BiH i „Elektroprivrede BiH“ nastaviti pregovore s KfW-om kako bi postigli najbolje rješenje.
Današnjem sastanku nazočili su direktor KfW-a za jugoistočnu Europu i Tursku Christoph Tiskens, projektni menadžer za energetski sektor Nico Schützhofer, zamjenik ministra financija i trezora BiH Mirsad Žuga, te ministrica financija FBiH Jelka Milićević, ministar energetike, rudarstva i industrije Nermin Džindić, direktor „Elektroprivrede BiH“ Bajazit Jašarević, kao i predstavnici Veleposlanstva Njemačke u BiH.  (kraj)