logosrbdeachrvdeacbosact

Ministri finansija BiH i Hrvatske Bevanda i Marić zadovoljni saradnjom

Saopćenje, 15.2.2018.

Bevanda - MaricMZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda susreo se danas s ministrom finansija Republike Hrvatske Zdravkom Marićem.
Na sastanku dvojice ministara govorilo se o kontinuiranoj saradnji susjednih država iz perspektive resora finansija i izazova s kojima se susreću zemlje Evropske unije i one koje pretendiraju da postanu dijelom te porodice, poput Bosne i Herecegovine. Tokom sastanka govorilo se o aktuelnim temama iz oblasti finansija i budžeta, pitanjima sukcesije, ali i konkretnim vidovima saradnje resornih ministarstava kako bi se olakšalo poslovanje privrednika iz BiH i Hrvatske.
Naglašeno je da će Republike Hrvatska nastaviti da pruža podršku Bosni i Hercegovini na njenom evropskom putu.
U svijetlu razgovora o konkurentnosti, čemu je bio posvećen panel današnjeg Ekonomskog foruma gdje su sudjelovala oba ministra, ministar Bevanda naglasio je da BiH mora snažnije krenuti u provođenje reformi jer to najbolji način da se ostvari ekonomski rast i otvori put stranim investicijama.
Ministar finansija i trezora BiH govoreći na Ekonomskom forumu naglasio je da je usvojena Strategija javne zaduženosti za trogodišnji period, čime se po prvi put sistemski kontrolira visina javnog duga, te da se održava fiskalna i finansijska stabinost BiH, kao i kreditni rejting.
Ministar Bevanda je u svom obraćanju naglasio i da je nakon 11 godina u pripremi i novi Zakon o porezu na dodanu vrijednost (PDV) kao jedan od načina da se poboljša poslovni ambijent i osavremeni oblast indirektnog oporezivanja.