logosrbdeachrvdeacbosact

BiH-EIB: Potpisan Ugovor o finansiranju projekta Vodovod i kanalizacija u RS-u

Saopćenje,22.09.2010.

Ugovor o finansiranju  između Bosne i Hercegovine i Republike Srpske i Evropske investicione  banke (EIB) – “Vodovod i kanalizacija u Republici Srpskoj”, u ukupnom iznosu od 50,0 miliona eura, potpisali su  danas u Sarajevu, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Dragan Vrankić, ministar finansija  Republike Srpske Aleksandar Džombić  i  viši kreditni službenik EIB za Zapadni Balkan   Marion Hoenicke.

-Dizajnirali smo u oba entiteta  dva projekta koji rješavaju životne probleme građana. Naime. ovaj projekt se odnosi na izgradnju i sanaciju infrastrukture za vodoopskrbu i kanalizacaciju na prostoru Republike Srpske, s ciljem  zaštite javnog zdravlja i okolice od zagađenja vode, održavajući uravnoteženi razvoj vodoopskrbe i kanalizacije kao i zaštite financijske i operativne održivosti komunalnih poduzeća, kazao je ministar Vrankić. 

Ministar Vrankić je naglasio  da projekt, također, treba izgraditi kapacitete i procedure državnih i lokalnih tijela  za pripremu i upravljanje investicijskim programima.

Ukupna vrijednost projekta je  procijenjena na 100,0 miliona eura, od čega - kredit EIB-a 50,0 miliona, domaća kontribucija 15,0 miliona, bilateralna sredstva 15,0 miliona, sredstva EU 20,0 miliona eura.

Projekt će obuhvatiti 24 općine širom Republike Srpske i to - Prijedor, Kotor Varoš, Ribnik, Brod, Pale, Sokolac, Rogatica, Trebinje, Zvornik, Gacko, Lopare, Donji Žabar, Gradiška, Han Pijesak, Laktaši, Novi Grad, Šamac, Šekovići, Šipovo, Trnovo, Vlasenica, Vukosavlje, Kozarska Dubica i Teslić. Procjenjuje se da će 250.000 ljudi imati koristi od ovog programa.
Završetak projekta se očekuje do 2015. godine. Isplata kredita je u maksimalno 15 tranši, otplata -25 godina, uključujući osam (8) godina grejs perioda.